Αναρτήθηκε από: Ακροπατώντας | 03/10/2011

ακροπατώντας

Μία ομάδα καλλιτεχνών δημιουργεί  μια ομαδική έκθεση με θέμα το ανθρώπινο ίχνος, την αποτύπωση του, την διαδρομή στην ζωή, με εφαλτήριο το πρωτότυπο αποτύπωμα του νεογέννητου παιδιού ακριβώς την στιγμή της γέννησής του.

Η μαία Ιωάννα Βασιλάκη, με αφορμή τα έντυπα με τις πατούσες των παιδιών που έχει βοηθήσει να γεννηθούν, στοχάζεται πάνω στην ιδέα των αποτυπωμάτων που αφήνει ο άνθρωπος από τη γέννησή του κιόλας, στο οικογενειακό, κοινωνικό και οικολογικό του περιβάλλον και σπέρνει αυτόν τον προβληματισμό σε μια ομάδα ετερογενών καλλιτεχνών, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα στο γόνιμο έδαφος της δημιουργικότητας τους.

Με την γέννηση κάθε παιδιού στο μαιευτήριο η πατούσα του αποτυπώνεται και αποκτά με αυτόν τον τρόπο την πρώτη του ταυτότητα. Πάνω σε αυτό το θεμελιακό γεγονός της δημιουργίας του πρώτου ίχνους της ανθρώπινης ύπαρξης αναπτύσσεται ο καλλιτεχνικός προβληματισμός για την πορεία του ανθρώπου μέσω των αποτυπωμάτων που αυτός αφήσει στην ζωή του. Ταυτόχρονα με αυτή την παρέμβαση η ίδια η καλλιτεχνική δραστηριότητα αφήνει το δικό της δημιουργικό ίχνος στην καθημερινότητα. Το αρχικό υλικό των αποτυπωμάτων αναπλάθεται δημιουργικά και αποκτά νέο ρόλο στην προσπάθεια να κατανοήσουμε εμείς και το κοινό την πορεία του ατόμου και την επίδρασή του στο περιβάλλον.

Η καλλιτεχνική ομάδα ασχολείται εδώ και καιρό με την δημιουργία των έργων τον σχεδιασμό project την κατασκευών διαδραστικών workshops και την τελική σύνθεση της έκθεσης με την προοπτική της αλληλεπίδρασης της έκθεσης με το ίδιο το κοινό, ένα κοινό ουσιαστικά άμεσα εμπλεκόμενο τους γονείς και τα παιδιά τους ως την πρωταρχική πηγή των αποτυπωμένων ιχνών τους. Οι γονείς με τα μεγαλωμένα πια παιδιά τους θα ανακαλύψουν εκ νέου την πρωταρχική στιγμή της γέννησης μέσω του πρωταρχικού αποτυπώματος του πρώτου ίχνους που αφήνει το άτομο της πρώτης ταυτότητας στον κόσμο – της πατούσας και θα μπορέσουν να πορευτούν στην έννοια της ταυτότητας στον χρόνο, αλλά και να δημιουργήσουν μέσα στα πλαίσια εργαστηρίων παρόμοια με τα αρχικά αποτυπώματα τους.

Στην πρωταρχική δημιουργική ομάδα συμμετέχουν ως καλεσμένοι γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την κύρια θεματολογία και θα συμμετέχουν με δικά τους παράλληλα έργα και projects. από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Συντελεστές

Ιωάννα Βασιλάκη, μαία

Ανδριανή Βεντούρη, εικαστικός

Νίκος Δεντάκης, σκηνογράφος

Άννα Καρατζά, εικαστικός

Μαρία Κώτη, εικαστικός

Αλίκη Μουτούση, εικαστικός

Αθηνά Νικολάου, γλύπτρια

Pedro GarciaNogales, γλύπτης

Παναγιώτα Στάϊκου, εικαστικός

Βαγγέλης Τσιάμης, φωτογράφος

Κώστας Τσικνής, εικαστικός

Μανταλίνα Ψωμά, εικαστικός


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: